REZERVACIJA/BOOKING

Objava v reviji Hiše

26. Januar 2017

V reviji Hiše je bil v mesecu Decembru objavljen tudi članek o naši domačiji. Avtorica članka je Eva Prelovšek Niemelä.

Turistična kmetija Šenkova domačija je kraj, kjer zgodovina zaživi v sedanjosti. Tam so se ljudje naselili že pred več kot 500 leti in zagotovo so že takrat začutili posebno magičnost tega prostora pod mogočnimi dvatisočaki Kamniško-Savinjskih Alp. Investitorica Polona Virnik Karničar pravi, da so k temu dodali le ščepec začimb, ki izboljšajo okus in videz.

-------------------------------------------

Različne objekte domačije prenavljajo od leta 2010 in pri tem skrbno ohranjajo genius loci tega gorskega kraja. Turistično ponudbo najdemo v obnovljenem volovjeku, seniku, hlevu za kokoši, preužitkarski hiši ter v stari hiši, kjer bo obnova v kratkem končana. Kos za kosom so sestavili zgodbo, ki gostom ponuja vse od klasičnih hotelskih sob, apartmajev do spanja na seniku, na prostoru za avtodome ali v poletnem kampu, pa tudi športne aktivnosti, sprostitev v savni, opazovanje živali in uživanje v lokalni hrani. Ponujajo tudi prenočitev na planini. V ta namen so prenovili pastirsko kočo na Jenkovi planini in streho na koči na Štularjevi planini. Domačija leži le streljaj od državne meje in privlači ljudi iz vse Evrope. V prijetnem klepetu ob gradbišču, kjer poteka prenova stare hiše, sta mi investitorica Polona Virnik Karničar in arhitekt Marko Šenk pojasnila ozadje nastajanja turistične kmetije.

Kaj je vaša poslovna ideja? Pričakujete, da se vam bo investicija v prenovo povrnila?

Polona Virnik Karničar: Turizem na kmetiji; čim bolj samooskrbna kmetija z veliko živalmi, eko pridelava in reja živali. Ja, vsekakor se bo investicija povrnila. Z možem sva ustvarila že dve delovni mesti in še jih bova. Gradiva koncept kompleksne turistične ponudbe; za različne tipe gostov, različne žepe, za poslovni in počitniški turizem. Dodajamo tudi lokalno kulinariko in obnavljamo planino, kjer bomo poleti pasli živino in obudili tudi ta tip kmetovanja in turizma na planinah. Vse to nam omogočata enkratna lokacija kmetije in njena arhitekturna neponovljivost; 500-letna naselbina z 8 poslopji, kritimi z lesom.

Kdo so gostje, ki k vam najpogosteje zahajajo?

PVK: Zaradi zgoraj opisanih možnosti imamo precej širok spekter gostov, za vsakega se najde nekaj. Vsem pa je skupno, da so ljubitelji narave in domačnosti ter cenijo naš trud. Imamo goste v vsega sveta (Booking. com), prednjačijo pa Nemci, Nizozemci, Belgijci in Čehi. Seveda je največ Slovencev. Zanimivo je, da je zelo veliko mladih parov; več kot starejših.

Kaj bi svetovali investitorjem, ki se odločajo za prenovo?

PVK: Najprej je treba dobro vedeti, kaj želite s prenovo doseči! Potem pa pogumno naprej – seveda z dobro ekipo in veliko potrpljenja s papirji. Sodelovanje z ZVKD je neprecenljivo – seveda če s konservatorjem najdete skupni jezik. Nam je to uspelo in gospa Saša je res veliko prispevala k zgodbi o uspehu!

Ali mislite, da zahteve konservatorjev podražijo investicijo?

Marko Šenk: Jasno je, da so nekateri detajli v starih hišah (npr. okna) veliko dražji od navadnih, ki jih uporabljamo pri novogradnjah, vendar se napačni elementi takoj opazijo in lahko naredijo škodo celotnemu videzu stavbe. Turisti, predvsem bolj zahtevni in izobraženi, takšne detajle opazijo in jih znajo ceniti. Obnovi je s tem nedvomno dodana vrednost, ki je novogradnja ne more imeti.

PVK: Mogoče je za bralce zanimivo dejstvo, da se meni obnova ne zdi dražja od novogradnje. Seveda ima novogradnja določeno prednost – da je vse novo, z novimi, tehnično bolj dovršenimi materiali, ampak sama obnova se mi do zdaj ni zdela dražja.

Zakaj je ta prenova primer dobre praks e?

Šenkova domačija predstavlja primer dobre prakse zaradi odnosa lastnikov do njihove dediščine – ker jo spoštujejo, ohranjajo, živijo, spreminjajo ter tudi delijo s svojimi gosti in obiskovalci.

Saša Roškar, konservatorka, ZVKDS, OE Kranj

 

OBNOVA ŠENKOVE DOMAČIJE

--------------------------------

Avtor projekta prenove: Marko Šenk

Investitor: Polona Virnik Karničar

Odgovorni konservator: Saša Roškar

Fotografije: Drejc Karničar

--------------------------------

Lokacija: Šenkova domačija, Zgornje Jezersko 140

Leto načrtovanja: 2010

Leto izvedbe: 2010–2016



< Nazaj

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?