REZERVACIJA/BOOKING

8 - dnevni pohodniški paket na Šenkovi domačiji - manj zahtevni pohodi

8 dni / 7 noči, razgledni vrhovi in turistični biseri Jezerskega 

Jezersko, raj med gorami, okrog katerega se pnejo vrhovi Kamniško – Savinjskih Alp in Karavank, zadovolji še tako zahtevnega pohodnika. Tereni so primerni tako za pohodnike začetnike kot tudi za izkušene gornike in alpiniste. Vsakdo, ki hribe nosi v srcu, bo pri nas našel nekaj zase. Jezersko ljubiteljem hribov in gora nudi izjemna doživetja v vseh letnih časih; pomlad nas preseneti v prelepih barvah cvetočih travnikov, poletje zadiši po posušenem senu, jeseni se dolina obarva v tisočerih odtenkih rjave, rdeče in rumene, pozimi pa v belem plašču zavita pokrajina vzbuja posebne občutke.

- Prav vsak izmed vrhov nam pričara edinstvene razglede na Kamniško Savinjske Alpe in verigo Karavank.
- V objemu gorskih koč, ob skodeli dišečega čaja, nas prevzame občutek domačnosti. 
- Sončni vzhodi ali zahodi v hribih so posebno doživetje, ki jih ni mogoče kar tako pozabiti. 


1. dan: Šenkova domačija.
Popoldanski prihod na Šenkovo domačijo, kjer vas prijazno sprejmemo. Namestitev v sobo / apartma ali čas za postavljanje šotora. Predlagamo, da za začetek spoznavanja in za »noge raztegnit« obiščete nekaj bolj prepoznavnih jezerskih točk. Mimo cerkve svetega Andreja ob glavni cesti vas pot vodi do točke, kjer lahko poskusite daleč naokrog znano jezersko slatino in si privoščite kozarec. Jezerska »kisla voda« vsebuje veliko amonijevih in manganovih snovi, zaradi česar je še posebej priporočljiva za ljudi s srčno – žilnimi obolenji. Pot nadaljujete po glavni cesti, do table, ki vas desno usmeri proti Planšarskemu jezeru, ki je najbolj znana in obiskana točna Jezerskega. Naprej mimo jezera skoz »Sibirijo« nadaljujete do začetka tematske poti in se usmerite levo mimo kmetij Kropivnik in Jenk, kjer lahko pokukate v 500 let staro veličastno Jenkovo kasarno. Za Jenkovo kmetijo zavijete levo po makadamu in krog je sklenjen. Po želji še večerja in nočitev. 

Krožna pot
Dolžina  poti: 5 km 
Predviden čas hoje: 1,5 h  
Višinska razlika:  50 m 

2. dan: Šenkova domačija – Jezerski vrh – Pristovški Storžič – Jezerski vrh – Šenkova domačija
Zjutraj krepčilen zajtrk na Šenkovi domačiji. Najbolj zagrizeni planinci se lahko peš odpravite iz Šenkove domačije mimo prostora za kampiranje do glavne ceste, kjer je odcep na staro cesto proti Jezerskemu vrhu. Vsi malo manj zagrizeni, pa se z avtom odpeljete do mejnega prehoda Jezerski vrh in od tam nadaljujete peš. Na pravo pot vas opozarjajo avstrijske markacije (v barvah avstrijske zastave). Za vzpon priporočamo krajšo in zahtevnejšo levo pot, ki se začne na območju gozdne ceste in nadaljuje prek travnika ter skalnega sedla na severozahodno senčno pobočje. Tam nekaj previdnosti ob ozkem izpostavljenem prečenju ni odveč. Še nekaj klinov in jeklenic in že ste na grebenu. Vrh Pristovškega Storžiča krasi mogočen kovinski križ z napisom iz nekih drugih, preteklih časov. Na vrhu se razgled odpre čez Koroško in Kranjsko, prek Karavank, vse do Julijcev. Povratek je mogoč po isti poti ali po manj zahtevni poti naprej čez vrh mimo Pasterkovega vrha in Skalarjeve planine na Jezerski vrh. Povratek z avtomobilom ali peš po stari poti z Jezerskega vrha. Prosto popoldne za počitek na kmetiji ali sprehod po dolini. Po želji večerja (ob 18:00) in nočitev.

Peš od Šenkove domačije do je Jezerskega vrha
Dolžina poti: 1,8 km 
Predviden čas hoje: 0,5 h  
Višinska razlika:  220 m 

Peš z Jezerskega vrha do Pristovškega Storžiča
Dolžina poti: 3,8 km 
Predviden čas hoje: 1,5 h  
Višinska razlika:  550 m 

3. dan: Šenkova domačija – Češka koča na Spodnjih ravneh – (Vratca -) Šenkova domačija 
Zajtrk na Šenkovi domačiji. Po zajtrku se odpravite ne enega bolj prepoznavnih pohodov na Jezerskem in v Kamniško – Savinjskih Alpah na Češko kočo. Do 120 let stare lepotice se lahko odpravite peš kar od Šenkove domačije, mimo kmetij Jenk in Koprivnik ter po tematski poti mimo Anceljna vse do parkirišča ali pa ta prvi del poti opravite z avtomobilom. Od tam imate na izbiro mnogo poti, ki vodijo do starodavne lepotice. Najbolj obljudena vas od parkirišča vodi desno proti Štularjevi planini, kjer večkrat prečite novozgrajeno gozdno cesto. S planine nadaljujete po stezi in kmalu se priključite poti z Jezerskega in malo naprej še od tovorne žičnice. Pred vami je lepši in bolj zahteven del poti, mestoma opremljen z jeklenico prek Štengc in Hudičevih klancev. Čez mostičke in lojtrco vas pot pripelje do Mrzle doline, od koder je le še streljaj do Češke koče. Tam si ob prelepih razgledih privoščite čaj in kakšno domačo dobroto na žlico. Za tiste željne še dodatne mere adrenalina pa priporočamo vzpon še na bližnji razglednik Vratca, ki ponuja nekaj prave gorske akcije. Od Češke koče se vzpnete do razcepa nad Kampeljcom (največji balvan v okolici), ter nadaljujete desno prek melišča do vstopa v žleb med Vratci in Zelenim kupom. Od tam le še hiter skok po krušljivem, z jeklenicami opremljenem žlebu in že ste na vrhu, od koder se vam odpre prelep razgled na Makekovo in Ravensko kočno. Povratek po isti poti nazaj do Češke koče in naprej v dolino. Popoldanski počitek na Šenkovi domačiji. Po želji večerja in nočitev. 

Peš od Šenkove domačije do parkirišča v dolini Ravenske kočne
Dolžina poti: 3,5 km
Predviden čas hoje: 45 min  
Višinska razlika:  110 m 

Peš od parkirišča do Češke koče
Dolžina poti: 3,3 km 
Predviden čas hoje: 1 h 45 min  
Višinska razlika:  530 m 

Peš od Češke koče do Vratc
Dolžina poti: 0,9 km 
Predviden čas hoje: 45 min  
Višinska razlika:  260 m 

4. dan: Šenkova domačija – Virnikov Grintovec – Šenkova domačija
Po obilnem zajtrku na Šenkovi domačiji se lahko kar peš odpravite proti središču vasi ali pa se do tja pripeljete z avtomobilom, ki ga parkirate na parkirišču pri občini. Virnikov Grintovec skupaj s Pristovških Storžičem in Stegovnikom predstavlja ostanek koralnega grebena izpred 250 milijonov let. Na tem območju se nahajajo najstarejše in najmlajše kamnine na slovenskih tleh. Mimo farne cerkve sv. Ožbolta in župnišča se po markirani poti vzpnete do kmetije Žmitek, nadaljujete po gozdni poti pod Žmitkovim Špicem do sedelca, kjer se priključite na gozdno cesto. Sledite cesti do markiranega odcepa pod Žarkovimi pečmi do sedla Žingerc. Na travniku se priključite poti iz Cort in kmalu ste na mestoma izpostavljenem razglednem grebenu. Oddahnete si in se v dolino vrnete po isti poti. Vrnitev na Šenkovo domačijo. Preostanek dneva namenjen uživanju. Možnost večerje na Šenkovi domačiji, nočitev. 

Peš od Šenkove domačije do središča Jezerskega 
Dolžina poti: 3 km
Predviden čas hoje: 30 min 
Višinska razlika: 0 m 

 Peš iz središča Jezerskega do Virnikovega Grintovca
Dolžina poti: 4 km
Predviden čas hoje: 2 h 
Višinska razlika: 750 m 

5. dan: Šenkova domačija  - center vasi – (Stara cerkev –) Šenkova domačija
Zjutraj vas najprej čaka bogat kmečki zajtrk. Po treh dneh, preživetih v hribih, je čas za dan oddiha. Pri osebju povprašajte po dobri knjigi ali družabni igri in se prepustite ležernemu vzdušju. Popoldne pa si privoščite sprehod mimo Planšarskega jezera, »za krajem« do centra vasi, kjer so picerija, trgovina, hotel Planinka, farna cerkev svetega Ožbolta. Lahko se po kratkem klancu vzpnete tudi do Stare cerkve, od koder se vam odpre pogled na Grintovec in Kočno še iz druge perspektive, se dogovorite za degustacijo sira na kmetiji Karničar ali pa si privoščite pico in kavico z razgledom v piceriji Kočna. Vrnitev na Šenkovo domačijo po isti poti. Večerja po želji in nočitev.

Peš od Šenkove domačije do Stare cerkve
Dolžina poti: 3,8 km
Predviden čas hoje: 45 min 
Višinska razlika: 70 m 

6. dan: Šenkova domačija – Goli vrh – Šenkova domačija
Zajtrk na Šenkovi domačiji. Po zajtrku se lahko peš odpravite po tematski poti do parkirišča ob izhodišču za gorske cilje v Ravenski kočni (opis enak kot prvi del poti za Češko kočo), ali pa se z avtom odpeljete do tja. Od parkirišča zagrizete levo v klanec po zahodnem pobočju Golega vrha. Pot je sicer mestoma strma, a ne izpostavljena, ves čas poteka v senci, kjer vam hladno zavetje daje gozd. Po približno uri hoda prispete na Jenkovo planino, tukaj se pot razcepi, vi nadaljujete po levi, sicer pa je Goli vrh kot na dlani in ga je težko zgrešiti. Še malo grizenja kolen in že ste na čudovitem razglednem vrhu, od koder je prelep razgled tako na severno steno Grintovcev kot tudi na jezersko dolino, Karavanke, ob jasnem vremenu, se v daljavi vidi tudi Triglav. Na vrhu si privoščite čaj in sendvič iz nahrbtnika, morda se vam pridružijo tudi Šenkove ovce avtohtone jezersko – solčavske pasme, ki se v poletnih mesecih pasejo tukaj. Povratek pa isti poti, mimo Jenkove planine do parkirišča in naprej na Šenkovo domačijo. Umirjeno popoldne. Po želji večerja na Šenkovi domačiji in nočitev. Za sprostitev si lahko privoščite še savno in masažo.

Peš od Šenkove domačije do parkirišča v dolini Ravenske kočne
 Dolžina poti: 3,5 km
 Predviden čas hoje: 45 min  
 Višinska razlika:  110 m 

Peš od parkirišča do Golega vrha
Dolžina poti: 3,3 km 
Predviden čas hoje: 2 h  
Višinska razlika:  790 m  

7. dan: Šenkova domačija – Kališče – (Storžič-) Šenkova domačija
Zajtrk. Po zajtrku se z avtomobilom odpeljete v smeri proti Preddvoru in Kranju. Ko prispete na Spodnje Jezersko, pred gostiščem Kanonir zavijete desno in se peljete naravnost v Dol, ko se pot razcepi v dve enakovredni cesti, sledite spodnji, ki vodi v Podstoržič. Avto pustite na manjšem parkirišču pred rampo in pot nadaljujete peš po cesti, sledite oznakam za Storžič in po gozdu prispete do Bašeljskega sedla. Od tam sledite znakom za Dom na Kališču, kjer si privoščite malico in topel čaj ter uživate v malce drugačnem razgledu, kot ste ga vajeni od zadnjih dni. Za vse željne dodatnega izziva pa se kar sam ponuja podaljšek na Storžič. Vrnete se do Bašeljskega sedla in se po jugovzhodnem grebenu povzpnete na vrh. Povratek po isti poti prek Bašeljskega sedla do Podstoržiča in vrnitev na Šenkovo domačijo. Možnost večerje na Šenkovi domačiji in nočitev. 

Peš od Podstoržiča do Kališča
Dolžina poti: 9 km 
Predviden čas hoje: 2 h 15 min  
Višinska razlika:  810 m

Peš od Bašeljskega sedla do Storžiča
Dolžina poti: 2 km 
Predviden čas hoje: 45 min  
Višinska razlika:  530 m

8. dan: Šenkova domačija -  Veliki vrh – odhod domov 
Še zadnji zajtrk na Šenkovi domačiji. Pomahamo si v slovo in si obljubimo, da se drugo leto spet vidimo, potem pa se z avtom odpeljete do centra vasi, kjer na parkirišču ob občini parkirate avto. Po pločniku se usmerite naprej proti šoli. Še pred šolo zavijete levo preko mostu in pot nadaljujete po asfaltni cesti, ki kasneje preide v makadam. Makadamska cesta vijuga okrog nekdanjega smučišča in nas po dobrih dveh kilometrih pripelje do označenega odcepa za Veliki vrh. Zavijemo levo na markirano stezo, ki nas zložno privede do Mlinarjevega sedla, od tu pa se zagrize v strmine Velikega vrha: po strmem gozdu nadaljujete na greben in med rušjem do vrha. Spet vas presenetijo novi pogledi in hribi, ki jih občudujete že cel teden, zasijejo v novi perspektivi. Povratek nazaj po isti poti. Nasvidenje Jezersko! 
 
Peš od centra Jezerskega do Velikega vrha: 
Dolžina poti: 5 km
Predviden čas hoje: 2 h  
Višinska razlika:  840 m 

CENA NA OSEBO V STANDARDNI DVOPOSTELJNI SOBI: od 390 EUR

Cena vključuje:
- 7x nočitev z zajtrkom v standardni dvoposteljni sobi
- 7x okusen domač zajtrk
- paket dobrodošlice
- brezplačno parkirišče
- brezplačen Wi - Fi
- knjižica Jezerska planinska pot
- zemljevid Kamniško - Savinjskih Alp


Doplačila:
- turistična taksa odrasli: 2 EUR / osebo / dan
- doplačilo za enoposteljno sobo: 30 %
- nadgradnja sobe: po ceniku
-4 - hodna tradicionalna večerja

Popusti:
- otroci od 2 - 12 let: 50 %
- najem savne: 10 %
- najem gorskega kolesa: 10 %
 

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?