REZERVACIJA/BOOKING

Polona

Polona je od leta 1976 odraščala na Šenkovi domačiji. Ves čas je bila trdno odločena, da bo kmetijo usmerila v turizem in tako nadaljevala poslovno pot, ki jo je na sosednji Štularjevi kmetiji začrtal njen praded Josip Virnik, posestnik, čigar načrte je kruto pretrgala povojna nacionalizacija kmetijske zemlje. Penzion, gostilna, trgovina, tri žage in lesna trgovina so kar naenkrat postali zgodovinsko dejstvo in dedova neizmerna želja je bila, da se kmetiji nekoč zopet povrne krivično odvzeta zemlja. V želji, da bi pred nacionalizacijo rešil Šenkovo domačijo, jo je podelil sinu Ludviku, Poloninemu dedu. Kmetija je ohranila večino značilnih stavb; zobu časa še vedno kljubuje tudi 500-letna Šenkova hiša, ki je od leta 1949 zavarovana kot kulturni spomenik državnega pomena.Odraščanje na Šenkovi domačiji je bilo trdno povezano s trdim kmečkim delom, odrekanjem in strogim nadzorom babice Mimi. Življenje v 500-letni hiši je bilo vse prej kot rožnato in Polona si je že zgodaj privzgojila delovne navade, z odliko zaključila osnovnošolsko šolanje, s podobnimi ocenami zaključila šolanje na Gimnaziji v Kranju ter nadaljevala na Ekonomski fakulteti na turistični smeri. Študij je po rojstvu tretjega otroka; hčerke Maše, zaključila leta 2004 z diplomsko nalogo: Poslovni načrt za turistično kmetijo Šenkova domačija.

Maja leta 1997 sta z možem Drejcem začela skupno poslovno-turistično pot v znameniti planinski postojanki Češka koča in jo oskrbovala 5 let, ko je Drejc kot profesor športne vzgoje dobil službo v Osnovni šoli v Preddvoru. Polona se je leta 2005 zaposlila v Kranju; v podružnici švedske multinacionalke v ključarski stroki. Pet let dela na področju trženja, prodaje in logistike je bilo zelo pomembnih za nadaljevanje lastne poslovne poti.Že kot 18-letna se je leta 1994 skupaj z Drejcem povzpela na najvišji vrh Evrope Mont Blanc ter se leta 1996 udeležila jezerske odprave v Južno Ameriko, kjer je dosegla svoj višinski rekord 5200 m. Leta 2007 je smučala z rame Mont Blanca, 4500 m visoko, in leta 2008 z vrha 4105 visokega vrha Dom de Neige v pogorju Ecrins ter se velikokrat podala na turnosmučarska tekmovanja slovenskega pokala.

Po začetku svetovne krize, ki je zadela gospodarstvo, se je Polona jeseni leta 2009 odločila, da je čas za samostojno pot. Odločila se je za študij na Biotehniškem centru Naklo, prevzela vodenje kmetije in začela z  njeno preusmeritvijo v turizem. V desetih letih sta z možem Drejcem obnovila večino stavb na kmetiji, uredila ogrevanje celotne domačije na sekance, postavila prostore za oskrbo gostov v kampu, uredila spanje na seniku, zgradila novo preužitkarsko hišo in izpeljala zelo zahtevno obnovo Šenkove hiše. V hlev sta naselila trop ovc jezersko- solčavske pasme, krave cike, krškopoljske prašiče, številno perjad ter na dvorišče postavila čuvaja Arčija, ki se mu je sedaj pridružil še sin Medo.Polona je novembra 2013 študij na BC Naklo zaključila z drugo diplomsko nalogo in poleg dela na domači kmetiji do leta 2019 vodila tudi Turistično društvo Jezersko, ki si prizadeva za razvoj turizma na Jezerskem. V zadnjih letih se je tudi na širšem področju turizma na Jezerskem začelo premikanje v pozitivno smer in skupaj sledimo načrtom naših prednikov, ki so pred drugo svetovno vojno začeli s povezovanjem in združevanjem v želji po doseganju boljšega turističnega razvoja. 

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?