REZERVACIJA/BOOKING


Aktivnosti na Šenkovi domačiji na Jezerskem


Na kmetiji si lahko ogledate živali slovenskih avtohtonih pasem ter v poletnem času ob četrtkih popoldne poskusite splesti volno na starem kolovratu. Poleti si je možno izposoditi tudi  set za ferato ali gorsko kolo in se z njim popeljati po jezerskih cestah in poteh. Jezersko je raj za pohodnike in kolesarje in nudi obilo pohodniških poti različnih težavnosti.
V zimskem času vam nudimo izposojo tekaške opreme, saj našo kmetijo obkrožajo vzorno urejene tekaške proge. Ob obilici snega lahko pretečete kar 15 kilometrov dolg krog in se na tekaških smučeh podate v osrčje Ravenske kočne. Nekaj terenov je primernih tudi za turno smučanje, krpljanje in sankanje. Na zaledenelem jezeru ali na umetnem drsališču pa lahko drsate stari in mladi drsalci.

Zvečer se lahko pogrejete v lesenem sodu z vročo vodo, infrardeči ali finski savni in se prepustite spretnim rokam maserja Luka, ki vas bo pripravil na nove pohodniške izzive.

Za več informacij smo na voljo na kontaktu:
E-mail: info@senkovadomacija.si
GSM: 041 467 008

Pohodništvo

Šenkova domačija se nahaja na Jezerskem. Kraj je z ene strani obkrožen z vencem Kamniško – Savinjskih Alp, z druge pa ga obdajajo Karavanke in je pravi raj za ljubitelje narave in pohodništva.

Za družine z majhnimi otroki, starejše in vse, ki vam ni do daljših pohodov, je po dolini Ravenske kočne speljana tematska pot. Opremljena je z informacijskimi tablami, mizami in klopmi. Tematska pot je dostopna tudi z vozički in ponuja prelepe razglede na okoliške vršace. Mirne, prijetne in ravninske poti vodijo še okoli Ravenskih kmetij, do centra vasi, do Stare cerkve sv. Ožbolta ter od Jezerskega vrha do Roblekove planine. Ob poti se marsikje ponujajo klopce za krajši oddih, malico ali samo uživanje v sončnem dnevu in prelepih panoramah.  

Opise ravninskih sprehodov si lahko preberete na povezavi.

Vsi navdušeni pohodniki pa lahko izbirate med pestro izbiro pohodov. Za družine in zmerno pripravljene pohodnike so severno in zahodno od Jezerskega številni vrhovi, kamor vodijo krajše in manj zahtevne poti, ki pa vas prav tako pripeljejo na razgledne vrhove tik nad gozdno mejo.  Vsak izmed vrhov ponuja edinstven razgled. Iz Šenkove domačije so peš dostopni Goli vrh, Pristovški Storžič, Virnikov Grintovec in Veliki vrh.  S Spodnjega Jezerskega sta dostopna še Stegovnik in manj znan Kozji vrh. Ti vrhovi so primerni za obisk tudi pomladi, ko so pobočja Grinotovcev še pod debelo snežno odejo.

Natančne opise posameznih pohodov si lahko preberete na povezavi.Kamniško – Savinjske Alpe ponujajo še več izbire med lažjimi krajšimi pohodi in daljšimi visokogorskimi poslasticami.  Sezona za obisk Kamniško - Savinjskih Alp se zaradi zimskih razmer na severnih pobočjih začne šele poleti. Iz Šenkove domačije se lahko kar peš odpravite na vse naštete vrhove. Češka koča – 120 let stara lepotica na Spodnjih Ravneh, je lahko že sama po sebi prijeten pohod ali pa samo vmesna postaja ob poti na Grintovec, Kočno ali Dolg hrbet. Na sosednjem pobočju, preko Žrela, stoji Kranjska koča na Ledinah, ki služi kot izhodišče za Skuto, Rinke in Veliko babo.

Obe koči gostom nudita pijačo in domačo hrano ter prenočišče. Dostopni sta tudi manj izkušenim pohodnikom. Vrhovi nad njima pa zahtevajo od pohodnika dobro opremljenost, odlično fizično pripravljenost in gorniške izkušnje. Poti so namreč zelo zahtevne, mestoma izpostavljene in opremljene z jeklenicami.

Natančne opise posameznih gorskih tur, si lahko preberete na povezavi. Za več informacij o zimskem obiskovanju gora, si oglejte zavihek turno smučanje.
Z Jezerskega pa je dostopen tudi Storžič – markanten stožčast vrh, ki se dviga nad Preddvorom. Izhodišče je na Spodnjem Jezerskem, v dolini Dol – Podstoržič.

Vsi našteti vrhovi so točke Jezerske planinske poti. 

Za adrenalina željne izkušene gornike, je do Češke koče speljana tudi zavarovana plezalna pot – ferata. Za vzpon po ferati je poleg običajne gorniške opreme potrebno imeti tudi samovarovalni komplet, ki si ga lahko izposodite pri nas na domačiji.

Več podrobnosti o ferati Češka koča najdete na povezavi


Združenje Slovenia Outdoor nam je podelilo znak Trije pohodniki, kar nas uvršča med eno najboljših nastanitev za pohodnike v Sloveniji. Znak pomeni, da imamo infrastrukturo prilagojeno pohodnikom, da boste pri nas dobili zemljevide in nasvete glede tur, da vam lahko uredimo pohod s planinskim ali gorskim vodnikom, vam nudimo različne pohodniške programe, možnost sprostitve v savnah ali na masaži po pohodu, kvalitetno ekološko hrano, izposojo opreme,...

Za lažje in bolj varno gibanje v gorah vam svetujemo uporabo aplikacije ali spletne strani maPZS. Na njej najdete zemljevide pohodnih poti, z aktualnimi podatki o odprtih kočah ter zaprtih in poškodovanih poteh.Kolesarjenje

Jezersko je med prebivalci okoliških občin že dolgo znano kot zanimiva in v poletnih mesecih zelo oblegana kolesarska točka. Predvsem je priljubljeno med cestnimi kolesarji, ki jih privlači vijugasta cesta skozi dolin reke Kokre in naprej prek Jezerskega do mejnega prehoda Jezerski vrh.

Ker je Jezersko majhen kraj z omejenimi možnostmi parkiranja, je kolesarjenje lahko prijeten in okolju prijazen način za spoznavanje kraja in njenih lepot.
Za vse ljubitelje stranpoti in makadama pa Jezersko ponuja tudi več gorsko kolesarskih  poti. Med bolj priljubljenimi je vzpon prek Mlinarskega sedla do Ovčjih koč, ki vas pripelje visoko nad dolino Kokre, od koder se odpre prelep pogled na Storžič. V Ravenski kočni je najbolj priljubljena gorsko kolesarska tura do tovornih žičnic in naprej v Štularjevo planino. Med bolj znanimi je tudi vzpon na Jezerski vrh in naprej do Ankove planine, od koder lahko občudujete panoramo Kamniško – Savinjskih Alp. Še en zanimiv izlet je prek Spodnjega Jezerskega v dolino Komatevre pod Karavanke do Pečovnika.

Natančne opise gorsko kolesarski tur si lahko preberete na povezavi.
Na Šenkovi domačiji izposojamo gorska kolesa.

Združenje Outdoor Slovenia nam je podelilo enega kolesarja. Kar pomeni, da smo kolesarjem prijazna nastanitev in da nudimo osnovno infrastrukturo, ki je pomembna za goste kolesarje.

Poslovni turizem

Šenkova domačija je odličen kraj za organizacijo letnega usklajevanja, srečanja s poslovnimi partnerji ali "team buildinga" s sodelavci.
Poleg 11 nastanitvenih enot s 30 posteljami nudimo tudi prijetno in domače urejeno sejno sobo, kjer so na voljo mize, stoli in velik ekran s HDMI kablom za projekcije. Med usklajevanji in sestanki poskrbimo za kavo, prigrizke in obroke. 

Jezersko omogoča tudi veliko aktivnosti na prostem, na katere se lahko podate v lastni organizaciji ali pa za program aktivnosti poskrbi podjetje Park Jezersko. Širok nabor aktivnosti je na voljo tako pomladi in jeseni kot tudi pozimi. 

             

Pozimi lahko izbirate med 10 različnimi možnostmi animacij. Okolica Planšarskega jezera namreč ponuja možnost aktivnosti na ledu in snegu s spektakularno kuliso Kamniško - Savinjskih Alp v ozadju. Nekaj primerov programov si lahko ogledate na povezavi.


Savna, vroča kad in masaža


V preužitkarski hiši naše domačije so kletni prostori skoraj v celoti namenjeni razvajanju in sprostitvi. Naš velnes sestavljata dve savni; finska in infrardeča, velik prostor za počitek s pogledom na zeleno okolico in izhodom na zunanjo teraso, kjer se lahko pogrejete v lesenem sodu na drva, ter masažna soba. Ti prostori predstavljalo idealno kombinacijo za vašo popolno sprostitev. Po savnanju in kopanju v vročem sodu se prepustite masaži, ki jo izvaja naš Luka. Dolžino in intenzivnost si izberete sami, za razvajanje in prijetno atmosfero poskrbimo mi. 


Ogled živali slovenskih avtohtonih pasem


Pomena ohranjanja domačih pasem se zavedamo tudi na Šenkovi domačiji. Na naših pašnikih tako lahko vidite avtohtone krave cike, ovce jezersko-solčavske pasme in krškopoljske prašiče. Za naše prizadevanje smo pridobili tudi certifikat ARK kmetije. Izraz "ark" (v neposrednem prevodu barka, skrinja) sporoča, da gre za ohranjanje in spodbujanje reje avtohtonih pasem v lokalnem okolju. Ark-kmetije in Ark-središča predstavljajo kmetije, kjer se pasme ohranjajo in predstavljajo zbirko – skrinjo dragocenih genskih virov.

Poleg avtohtonih pasem domačih živali se po našem dvorišču sprehajajo še kokoši, race, mačke in pes čuvaj, ki sliši na ime Medo.

Najpomembnejša na Jezerskem je reja ovc jezersko-solčavske pasme, ki so jih redili že naši predniki. Nanje smo zelo ponosni, saj jih je eden izmed naših prednikov že leta 1856 peljal v Pariz na razstavo. Več o ovci si lahko preberete na povezavi: .http://www.genska-banka.si/pasme/jezersko-solcavska-ovca/Naslednja skupina živali na naši domačiji so krave cikaste pasme. Cika je v preteklosti že skoraj izumrla, sedaj pa se zaradi primernosti za naše pašnike pojavlja vedno več čred te živali tudi na Jezerskem. Več o ciki si lahko preberete tukaj: http://www.genska-banka.si/pasme/cikasto-govedo/Tretja avtohtona žival na naši kmetiji so prašiči krškopoljske pasme. Zaradi višjega deleža maščobe so prav tako kot krave cike že skoraj izginili iz slovenskih dvorišč. Prašiče, ki so črno bele barve in primerni za rejo zunaj, pa poleg nezahtevnosti pri reji odlikuje kvalitetna maščoba in zelo okusno meso. Več o krškopoljcih si preberite tukaj: http://www.genska-banka.si/pasme/krskopoljski-prasic/Zadnja avtohtona pasma živali na naši kmetiji pa so kokoši štajerke. Njihova največja posebnost so poleg čopka na glavi bela jajca. So okras našega dvorišča in v veselje otokom, ki po kmetiji iščejo njihova jajčka. Več o štajerski kokoši je zapisano na tej povezavi: http://www.genska-banka.si/pasme/stajerska-kokos/Marsikdo se ne zaveda, da se biotska pestrost živalskih genskih virov ne zmanjšuje samo na račun izumiranja živalskih vrst, temveč se v znatnem obsegu zmanjšuje tudi na račun izumiranja posameznih pasem. Tudi v Sloveniji ima med vsemi slovenskimi avtohtonimi pasmami domačih živali sedem pasem kritično (najvišjo) stopnjo ogroženosti (lipicanski konj, posavski konj, slovenski hladnokrvni konj, bovška ovca, istrska pramenka, belokranjska pramenka in drežniška koza), tri pasme so ogrožene (cikasto govedo, krškopoljski prašič, štajerska kokoš), ena pasma je ocenjena kot ranljiva (jezersko-solčavska ovca).

Izposoja športne opreme

V želji, da bi čim bolj aktivno preživeli svoje dopustniške dni, si marsikdo zaželi tudi kolesarjenja ali plezanja po zavarovani plezalni poti (ferati) poleti ter teka na smučeh pozimi. Če s seboj niste pripeljali primerne opreme, vam lahko pomagamo. Na voljo imamo 6 gorskih koles, primernih za vse velikosti kolesarjev. Pri nas si lahko izposodite tudi dva kompleta opreme za plezanje v ferati. V obeh primerih dobite tudi varnostno čelado in navodila ter nasvet, kam se odpraviti, da se boste kar najbolj zadovoljni vrnili tudi nazaj. Pozimi pa izposojamo 20 kompletov tekaške opreme, primerne za drsalno in klasično tehniko. Na voljo imamo tri otroške komplete za predšolske otroke in tekaško opremo od številke čevljev 29 - 48.

Cene najema opreme so sledeče:
- izposoja gorskega kolesa za 2 - 3 ure: 10 €
- izposoja gorskega kolesa za cel dan: 15 €

- izposoja seta za ferato za cel dan: 15 €

- izposoja kompleta tekaške smučarske opreme (smuči, čevlji in palice) za 3 ure: 18 €
- izposoja kompleta tekaške smučarske opreme (smuči, čevlji in palice) za cel dan: 20 €
- izposoja otroškega kompleta tekaške smučarske opreme (smuči in palice): 10 €
Možna je tudi izposoja posameznih delov alpinistične opreme (pas, čelada, cepin, samovarovalni komplet).

Več informacij dobite na naši telefonski številki: 041 467 008 ali na elektronski pošti: info@senkovadomacija.si.

Vabljeni na aktivno preživljanje prostega časa na Jezersko, na Šenkovo domačijo.

Tek na smučeh


Kljub malo slabšim zimam, ki nas spremljajo zadnja leta, na Jezerskem vseeno poskrbimo, da lahko okusite vsaj malo zimskih užitkov. V zimsko-letnem parku ob začetku tematske poti tudi v primeru pomanjkanja naravnega snega s tehničnim snegom zasnežimo in uredimo tekaški krog v dolžini 1350 metrov. Krog ima 30 metrov višinske razlike in poteka po zelo razgibanem terenu. Poleg teka Park Jezersko nudi tudi sankanje in izposojo sank ter mini smučišče za mlajše otroke in začetnike v alpskem smučanju. Več o ponudbi si preberite na povezavi.
V primeru naravnega snega pa si tekaške smuči lahko obujete že na našem dvorišču. V optimalnih pogojih je urejenih do 17 kilometrov prog za klasično in drsalno tehniko, ki vas popeljejo globoko v dolino Ravenske kočne, prav pod mogočna ostenja Grintovcev. Tek na smučeh ima na Jezerskem že dolgo tradicijo, saj so Jezerjani tekli in prirejali tekme v teku na smučeh že dolgo pred alpskim smučanjem. Tereni so primerni za vse starostne skupine in vrste tekačev. Na ravninskih travnikih so proge primerne za začetnike, razgibanost terena do kmetije Ancel in naprej proti tovorni žičnici pa zadovolji še tako zahtevnega rekreativca. Uporaba tekaških prog je plačljiva, prispevek znaša 7 evrov. Karte lahko kupite pri nas ali v Parku Jezersko. 

Na Šenkovi domačiji vam nudimo tudi izposojo tekaške opreme za klasično in drsalno tehniko (čevlji, smuči, palice). Na voljo imamo čevlje od številke 29 do 48 in smuči za otroke in odrasle tekače.

Za dodatne informacije nas pokličite na telefon 041 467 008 ali nam pišite na info@senkovadomacija.si.

Cross Country Ski Holidays


Od leta 2022 smo člani združenja Cross Country Ski Holidays. Cross Country Ski Holidays nam je podelil kategorijo "Nordic Basic", kar pomeni, da pri nas dobite osnovne tekaške informacije, usmeritve ter si izposodite tudi tekaško opremo. Radi vam svetujemo pri izbiri načina teka, opreme in vas usmerimo na pravo tekaško progo. Če potrebujete učitelja teka na smučeh, vam ga lahko pomagamo najti in najeti.

Vljudno vabljeni na Jezersko, na tekaške proge v objemu Ravenske kočne!


Turno smučanje

Jezersko je zibelka slovenskega turnega in alpinističnega smučanja. Tradicija se je začela z gorniško družino Karničar v 80. letih 20. stoletja. Glas o jezerski turno smučarski tradiciji je v svet ponesel Davo Karničar, ki je leta 2000 kot prvi zemljan smučal z vrha Everesta. Tudi njegov brat Drejc, Polonin mož in gospodar Šenkove domačije, se je zapisal v zgodovino turnega smučanja s prvenstvenim spustom iz osemtisočaka Anapurne, od koder sta smučala skupaj z Davom. Prav na Jezerskem imamo najtežjo presmučano smer v Sloveniji. Leta 1989 je Davo presmučal smer Fritsch-Lindenbach v severni steni Grintovca z oceno VII. 

Tudi Davov in Drejčev starejši brat Luka je bil predan turnemu smučanju in predvsem turno smučarskim tekmovanjem. Organiziral je eno prvih turno smučarskih tekem v Sloveniji – turno smučarski reli na Jezerskem, ki poteka že od leta 1996 in je najstarejše tovrstno tekmovanje pri nas. Na žalost ga od leta 1998 prirejamo v spomin na tragično preminulega Luka Karničarja in njegovega kolega Rada Markiča, ki sta se smrtno ponesrečila na vaji gorske reševalne službe na Okrešlju. Tudi danes ima Jezersko številne odlične rekreativne in tekmovalne turne smučarje, ki na državnih tekmovanjih zasedajo najvišja mesta.


                      

Jezersko, ki je iz vseh strani obdano s hribi in gorami, ima ob zimah, ko je dovolj snega, terene primerne tako za začetnike kot tudi za zelo izkušene smučarje. Turno smučarski vzponi in spusti  primerni za zimski čas takoj po sneženju so Goli vrh, Mali vrh, Pristovški Storžič, Visoki vrh in Pečovnik. Daljši in bolj zahteven ter primeren predvsem za obdobje pozne zime in pomladi, ko se nevarnost plazov zmanjša, je turni smuk z Ledinskega vrha po prostranem snežišču nad Ledinami, ki ga turni smučarji lahko povežejo tudi s spustom prek Jezerskega sedla v Belsko kočno ali prek Savinjskega sedla na Okrešelj. Za izkušene gornike je prava poslastica tudi turni smuk z vrha Grintovca, ki ponuja smučanje po prostranem, vendar tudi izpostavljenem terenu. Navdušencem nad alpinističnim smučanjem pa so pomladi na voljo še nekatere zelo zahtevne alpinistične smeri, ki zahtevajo dobro poznavanje terena, snežne odeje in vremena. Več o naštetih turnih smukih si lahko preberete na povezavi.

Poleg turnega smučanja je Jezersko tudi primeren poligon za ledno plezanje in plezanje grap. Ob ugodnih razmerah sta najbolj oblegana slapova Vikijeva sveča in Sinji slap ter Teranova smer.

Park Jezersko nudi izposojo turno smučarske opreme in lavinskega trojčka. Tam ali pri nas na Šenkovi domačiji pa vam pomagamo pri izbiri primerne ture za vas.


Od leta 2022 smo člani združenja Cross Country Ski Holidays. Od leta 2023 smo poleg Nordic basic postali tudi del Ski touring ponudbe.
ETNOGRAFSKO OBARVANO  POLETNO DOGAJANJE NA JEZERSKEM

JEZERSKA ŠTORIJA 2023
JULIJ – AVGUST


Gre za našo identiteto, ki smo jo ohranili in jo želimo deliti naprej. 
Pripravili smo preplet dogodkov, ki pomenijo pomembno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Dogodki so zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači naša zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika.

Vabljeni na Jezersko poletno dogajanje, na Jezersko štorijo!

TEDENSKI DOGODKI

1. julij-31. avgust


Voden ogled po jezerskih naravnih in kulturnih zanimivostih

TORKI ob 10h izpred TIC-a

Pot nas najprej vodi ob potoku Jezernica, mimo izvira zdravilne mineralne vode, ki jo seveda poskusimo. Od tu že vidimo cerkev Sv. Andreja, ki stoji na prav posebnem mestu. Mimo nje se odpravimo proti pet stoletij stari Šenkovi domačiji, kjer se ukvarjajo s sonaravnim kmečkim turizmom. Sosednja stavba, ki jo obiščemo, je etnografski muzej Jenkova kasarna, urejen za zidovi mogočne zgradbe iz 16. stoletja. Naredimo daljšo panoramsko pentljo ter se mimo Planšarskega jezera odpravimo nazaj proti vaškemu jedru. Ogled z veseljem prilagodimo vašim željam in skupaj lahko obiščemo tudi druge znamenitosti jezerske doline.

Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.

Cena za odrasle: 5 €/osebo, otroci brezplačnoPohod s soljenjem ovc z gospodarjem Drejcem Karničarjem

VSAKO SREDO ob 8.30 na Šenkovi domačiji

Ob 8:30 se boste zbrali na Šenkovi domačiji, od koder se boste z vrhunskim alpinistom in ovčerejcem Drejcem Karničarjem odpravili na soljenje ovc. Za pohod potrebujete visoke pohodne čevlje, zaščitna oblačila in pijačo. Na pohodu vas bo Drejc seznanil s pastirsko tradicijo na Jezerskem, jezersko-solčavsko ovco in pomenom ovčereje danes. Spoznali boste tudi okoliške vrhove, tradicijo alpinizma in turnega smučanja skozi oči Drejca, ki je s Češko kočo povezan že od zgodnjih otroških let. Pot vas bo vodila prek Štularjeve planine na Spodnje in Zgornje Ravni pod Grintovcem. Nad Češko kočo boste poiskali čredo ovc. Udeleženci, ki boste to želeli, boste ovcam ponudili sol z dlani. Sledila bo topla malica na terasi Češke koče in povratek v dolino do Šenkove domačije, kamor se boste vrnili v popoldanskih urah.

Pohod bo izveden vsako sredo med 1. 7. in 31. 8. oziroma po predhodnem dogovoru.

Peš od Šenkove domačije do Češke koče

Dolžina poti: 6,8 km

Predviden čas hoje: 5-6h

Višinska razlika: 400 - 600 m (odvisno od lokacije ovčje črede)

CENA ZA ODRASLO OSEBO: 65 EUR

CENA ZA OTROKA (8 - 12 let): 35 EUR

Cena vključuje:

- soljenje ovc v spremstvu izkušenega vodnika,

- topla malica v Češki koči,

Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko, oziroma:

info@senkovadomacija.si / 041 777 188KUHANJE MASUNJEKA NA ODPRTEM OGNJU

SREDE OB 17.00 URI OB PLANŠARSKEM JEZERU 

V hiški ob Planšarskem jezeru vam bomo pokazali, kako so si pastirji
na planinah včasih pripravljali jed iz smetane in ajdove moke - masunjek

Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.
Dogodek se izvaja le, če je 2 uri pred začetkom prijavljenih najmanj 5 oseb.
Cena za odrasle: 5€/osebo, otroci brezplačno


Masunjek
PRIKAZ PREDELAVE VOLNE NA ŠENKOVI DOMAČIJI 

ČETRTKI OB 16.00 NA ŠENKOVI DOMAČIJI 

Volna avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc je zelo kakovostna in primerna za predelavo v najrazličnejše izdelke. V zimskem času so se na kmetijah vrteli kolovrati in plesale pletilke. Izpod spretnih prstov gospodinj so nastajali različni izdelki: od nogavic in jopic, do odej in drobnih okrasnih predmetov. Na Šenkovi domačiji vam bomo prikazali delček skoraj pozabljene tradicije. S pomočjo domačih mojstrov se boste v predelavi volne lahko preizkusili tudi vi.

Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko
Cena za odrasle: 5€/osebo, otroci brezplačnoIGRA ‘’JEZERSKE ŠTORIJE’’ 

VSAK PETEK ob 20h v Županovem kotu*

(Naravni amfiteater nasproti občinske stavbe; Zg. Jezersko 65)

V naravnem amfiteatru, imenovanem ‚Županov kot‘ si boste lahko ogledali 3 štorije iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti. Igralci, ki so člani domače amaterske igralske zasedbe, se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, furmane in ostale osebe iz naše zgodovine, ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici. Štorije je zbral in zapisal Andrej Karničar v knjigi „Jezerske štorije”.

Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.

Zaželeni prostovoljni prispevki (10 €), otroci brezplačno

*V primeru slabega vremena predstava odpade.Voden pohod do lehnjakotvornega izvira in obisk domačije Spodnji Virnik

VSAKO SOBOTO ob 10:30 izpred TIC-a

Pot nas bo vodila v smeri stare cerkve sv. Ožbolta, ki je prav gotovo najstarejša stavba v kraju. Po dobri uri hoda mimo kmetij z bogato tradicijo in skozi gozd bomo prispeli do prelepe naravne znamenitosti lehnjakotvorni izvir. Ustavili se bomo tudi na kmetiji z domačo mlekarno Spodnji Virnik, kjer bomo lahko degustirali njihove izdelke. Na Zgornje Jezersko se bomo vrnili z mini busom.

Dolžina poti: 3,8 km, višinska razlika: 280 m, predviden čas hoje: 1:15 h.

Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko.

Cena za odrasle: 10 €/osebo, cena za otroke: 5 €/osebo
Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?