REZERVACIJA/BOOKING

POHODNIŠTVO

Šenkova domačija na Jezerskem, ki je z ene strani obkroženo z vencem Kamniško – Savinjskih Alp, z druge pa ga obdajajo Karavanke, je pravi raj za ljubitelje narave in pohodnike. Tukaj bo nekaj zase našel prav vsak obiskovalec.

Za družine z majhnimi otroki, starejše in vse, ki vam ni do daljših pohodov, je po dolini Ravenske kočne speljana tematska pot, opremljena z informacijskimi tablami, mizami in klopmi. Tematska pot je dostopna tudi z vozički in ponuja prelepe razglede na okoliške vršace. Mirne, prijetne in ravninske poti vodijo še okoli Ravenskih kmetij, do centra vasi, do Stare cerkve sv. Ožbolta, od Jezerskega vrha do Roblekove planine in od centra vasi do razgledne točke na Malem vrhu. Ob poti se marsikje ponujajo klopce za krajši oddih, malico ali samo uživanje v sončnem dnevu in prelepih panoramah.  

Opise ravninskih sprehodov si lahko preberete na povezavi.

Vsi navdušeni pohodniki pa lahko izbirate med paleto različnih možnosti pohodov. Za družine in zmerno pripravljene pohodnike so  od severno in zahodno od Jezerskega številni vrhovi, kamor vodijo krajše in manj zahtevne poti, ki pa vas prav tako pripeljejo na razgledne vrhove tik nad gozdno mejo.  Vsak izmed vrhov ponuja edinstven razgled. Iz Šenkove domačije so peš dostopni Goli vrh, Pristovški Storžič, Virnikov Grintovec in Veliki vrh.  S Spodnjega Jezerskega sta dostopna še Stegovnik in manj znan Kozji vrh.  

Natančne opise posameznih pohodov si lahko preberete na povezavi.Kamniško – Savinjske Alpe ponujajo še več izbire med lažjimi krajšimi pohodi in daljšimi visokogorskimi poslasticami. Iz Šenkove domačije se lahko kar peš odpravite na vse naštete vrhove. Češka koča – 120 let stara lepotica na Spodnjih Ravneh, je lahko že sama po sebi prijeten pohod ali pa samo vmesna postaja ob poti na Grintovec, Kočno ali Dolg hrbet. Na sosednjem pobočju, preko Žrela, stoji Kranjska koča na Ledinah, ki služi kot izhodišče za Skuto, Rinke in Veliko babo.

Obe koči gostom nudita pijačo in domačo hrano ter prenočišče. Dostopni sta tudi manj izkušenim pohodnikom. Vrhovi nad njima pa zahtevajo od pohodnika dobro opremljenost, odlično fizično pripravljenost in gorniške izkušnje. Poti so namreč zelo zahtevne, mestoma izpostavljene in opremljene z jeklenicami.

Natančne opise posameznih gorskih tur, si lahko preberete na povezavi.
Z Jezerskega pa je dostopen tudi Storžič – markanten stožčast vrh, ki se dviga nad Preddvorom. Izhodišče je na Spodnjem Jezerskem, v dolini Dol – Podstoržič.

Vsi našteti vrhovi so točke Jezerske planinske poti. 

Za adrenalina željne izkušene gornike, je do Češke koče speljana tudi zavarovana plezalna pot – ferata. Za vzpon po ferati je poleg običajne gorniške opreme potrebno imeti tudi samovarovalni komplet, ki si ga lahko izposodite pri nas na domačiji.

Več podrobnosti o ferati Češka koča najdete na povezavi

Obiščite nas

Copyright 2023, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?