REZERVACIJA/BOOKING

Pohodništvo

Šenkova domačija se nahaja na Jezerskem. Kraj je z ene strani obkrožen z vencem Kamniško – Savinjskih Alp, z druge pa ga obdajajo Karavanke in je pravi raj za ljubitelje narave in pohodništva.

Za družine z majhnimi otroki, starejše in vse, ki vam ni do daljših pohodov, je po dolini Ravenske kočne speljana tematska pot. Opremljena je z informacijskimi tablami, mizami in klopmi. Tematska pot je dostopna tudi z vozički in ponuja prelepe razglede na okoliške vršace. Mirne, prijetne in ravninske poti vodijo še okoli Ravenskih kmetij, do centra vasi, do Stare cerkve sv. Ožbolta ter od Jezerskega vrha do Roblekove planine. Ob poti se marsikje ponujajo klopce za krajši oddih, malico ali samo uživanje v sončnem dnevu in prelepih panoramah.  

Opise ravninskih sprehodov si lahko preberete na povezavi.

Vsi navdušeni pohodniki pa lahko izbirate med pestro izbiro pohodov. Za družine in zmerno pripravljene pohodnike so severno in zahodno od Jezerskega številni vrhovi, kamor vodijo krajše in manj zahtevne poti, ki pa vas prav tako pripeljejo na razgledne vrhove tik nad gozdno mejo.  Vsak izmed vrhov ponuja edinstven razgled. Iz Šenkove domačije so peš dostopni Goli vrh, Pristovški Storžič, Virnikov Grintovec in Veliki vrh.  S Spodnjega Jezerskega sta dostopna še Stegovnik in manj znan Kozji vrh. Ti vrhovi so primerni za obisk tudi pomladi, ko so pobočja Grinotovcev še pod debelo snežno odejo.

Natančne opise posameznih pohodov si lahko preberete na povezavi.Kamniško – Savinjske Alpe ponujajo še več izbire med lažjimi krajšimi pohodi in daljšimi visokogorskimi poslasticami.  Sezona za obisk Kamniško - Savinjskih Alp se zaradi zimskih razmer na severnih pobočjih začne šele poleti. Iz Šenkove domačije se lahko kar peš odpravite na vse naštete vrhove. Češka koča – 120 let stara lepotica na Spodnjih Ravneh, je lahko že sama po sebi prijeten pohod ali pa samo vmesna postaja ob poti na Grintovec, Kočno ali Dolg hrbet. Na sosednjem pobočju, preko Žrela, stoji Kranjska koča na Ledinah, ki služi kot izhodišče za Skuto, Rinke in Veliko babo.

Obe koči gostom nudita pijačo in domačo hrano ter prenočišče. Dostopni sta tudi manj izkušenim pohodnikom. Vrhovi nad njima pa zahtevajo od pohodnika dobro opremljenost, odlično fizično pripravljenost in gorniške izkušnje. Poti so namreč zelo zahtevne, mestoma izpostavljene in opremljene z jeklenicami.

Natančne opise posameznih gorskih tur, si lahko preberete na povezavi. Za več informacij o zimskem obiskovanju gora, si oglejte zavihek turno smučanje.
Z Jezerskega pa je dostopen tudi Storžič – markanten stožčast vrh, ki se dviga nad Preddvorom. Izhodišče je na Spodnjem Jezerskem, v dolini Dol – Podstoržič.

Vsi našteti vrhovi so točke Jezerske planinske poti. 

Za adrenalina željne izkušene gornike, je do Češke koče speljana tudi zavarovana plezalna pot – ferata. Za vzpon po ferati je poleg običajne gorniške opreme potrebno imeti tudi samovarovalni komplet, ki si ga lahko izposodite pri nas na domačiji.

Več podrobnosti o ferati Češka koča najdete na povezavi


Združenje Slovenia Outdoor nam je podelilo znak Trije pohodniki, kar nas uvršča med eno najboljših nastanitev za pohodnike v Sloveniji. Znak pomeni, da imamo infrastrukturo prilagojeno pohodnikom, da boste pri nas dobili zemljevide in nasvete glede tur, da vam lahko uredimo pohod s planinskim ali gorskim vodnikom, vam nudimo različne pohodniške programe, možnost sprostitve v savnah ali na masaži po pohodu, kvalitetno ekološko hrano, izposojo opreme,...

Za lažje in bolj varno gibanje v gorah vam svetujemo uporabo aplikacije ali spletne strani maPZS. Na njej najdete zemljevide pohodnih poti, z aktualnimi podatki o odprtih kočah ter zaprtih in poškodovanih poteh.Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?