REZERVACIJA/BOOKING

Ogled živali slovenskih avtohtonih pasem


Pomena ohranjanja domačih pasem se zavedamo tudi na Šenkovi domačiji. Na naših pašnikih tako lahko vidite avtohtone krave cike, ovce jezersko-solčavske pasme in krškopoljske prašiče. Za naše prizadevanje smo pridobili tudi certifikat ARK kmetije. Izraz "ark" (v neposrednem prevodu barka, skrinja) sporoča, da gre za ohranjanje in spodbujanje reje avtohtonih pasem v lokalnem okolju. Ark-kmetije in Ark-središča predstavljajo kmetije, kjer se pasme ohranjajo in predstavljajo zbirko – skrinjo dragocenih genskih virov.

Poleg avtohtonih pasem domačih živali se po našem dvorišču sprehajajo še kokoši, race, mačke in pes čuvaj, ki sliši na ime Medo.

Najpomembnejša na Jezerskem je reja ovc jezersko-solčavske pasme, ki so jih redili že naši predniki. Nanje smo zelo ponosni, saj jih je eden izmed naših prednikov že leta 1856 peljal v Pariz na razstavo. Več o ovci si lahko preberete na povezavi: .http://www.genska-banka.si/pasme/jezersko-solcavska-ovca/Naslednja skupina živali na naši domačiji so krave cikaste pasme. Cika je v preteklosti že skoraj izumrla, sedaj pa se zaradi primernosti za naše pašnike pojavlja vedno več čred te živali tudi na Jezerskem. Več o ciki si lahko preberete tukaj: http://www.genska-banka.si/pasme/cikasto-govedo/Tretja avtohtona žival na naši kmetiji so prašiči krškopoljske pasme. Zaradi višjega deleža maščobe so prav tako kot krave cike že skoraj izginili iz slovenskih dvorišč. Prašiče, ki so črno bele barve in primerni za rejo zunaj, pa poleg nezahtevnosti pri reji odlikuje kvalitetna maščoba in zelo okusno meso. Več o krškopoljcih si preberite tukaj: http://www.genska-banka.si/pasme/krskopoljski-prasic/Zadnja avtohtona pasma živali na naši kmetiji pa so kokoši štajerke. Njihova največja posebnost so poleg čopka na glavi bela jajca. So okras našega dvorišča in v veselje otokom, ki po kmetiji iščejo njihova jajčka. Več o štajerski kokoši je zapisano na tej povezavi: http://www.genska-banka.si/pasme/stajerska-kokos/Marsikdo se ne zaveda, da se biotska pestrost živalskih genskih virov ne zmanjšuje samo na račun izumiranja živalskih vrst, temveč se v znatnem obsegu zmanjšuje tudi na račun izumiranja posameznih pasem. Tudi v Sloveniji ima med vsemi slovenskimi avtohtonimi pasmami domačih živali sedem pasem kritično (najvišjo) stopnjo ogroženosti (lipicanski konj, posavski konj, slovenski hladnokrvni konj, bovška ovca, istrska pramenka, belokranjska pramenka in drežniška koza), tri pasme so ogrožene (cikasto govedo, krškopoljski prašič, štajerska kokoš), ena pasma je ocenjena kot ranljiva (jezersko-solčavska ovca).

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?