REZERVACIJA/BOOKING

Turno smučanje

Jezersko je zibelka slovenskega turnega in alpinističnega smučanja. Tradicija se je začela z gorniško družino Karničar v 80. letih 20. stoletja. Glas o jezerski turno smučarski tradiciji je v svet ponesel Davo Karničar, ki je leta 2000 kot prvi zemljan smučal z vrha Everesta. Tudi njegov brat Drejc, Polonin mož in gospodar Šenkove domačije, se je zapisal v zgodovino turnega smučanja s prvenstvenim spustom iz osemtisočaka Anapurne, od koder sta smučala skupaj z Davom. Prav na Jezerskem imamo najtežjo presmučano smer v Sloveniji. Leta 1989 je Davo presmučal smer Fritsch-Lindenbach v severni steni Grintovca z oceno VII. 

Tudi Davov in Drejčev starejši brat Luka je bil predan turnemu smučanju in predvsem turno smučarskim tekmovanjem. Organiziral je eno prvih turno smučarskih tekem v Sloveniji – turno smučarski reli na Jezerskem, ki poteka že od leta 1996 in je najstarejše tovrstno tekmovanje pri nas. Na žalost ga od leta 1998 prirejamo v spomin na tragično preminulega Luka Karničarja in njegovega kolega Rada Markiča, ki sta se smrtno ponesrečila na vaji gorske reševalne službe na Okrešlju. Tudi danes ima Jezersko številne odlične rekreativne in tekmovalne turne smučarje, ki na državnih tekmovanjih zasedajo najvišja mesta.


                      

Jezersko, ki je iz vseh strani obdano s hribi in gorami, ima ob zimah, ko je dovolj snega, terene primerne tako za začetnike kot tudi za zelo izkušene smučarje. Turno smučarski vzponi in spusti  primerni za zimski čas takoj po sneženju so Goli vrh, Mali vrh, Pristovški Storžič, Visoki vrh in Pečovnik. Daljši in bolj zahteven ter primeren predvsem za obdobje pozne zime in pomladi, ko se nevarnost plazov zmanjša, je turni smuk z Ledinskega vrha po prostranem snežišču nad Ledinami, ki ga turni smučarji lahko povežejo tudi s spustom prek Jezerskega sedla v Belsko kočno ali prek Savinjskega sedla na Okrešelj. Za izkušene gornike je prava poslastica tudi turni smuk z vrha Grintovca, ki ponuja smučanje po prostranem, vendar tudi izpostavljenem terenu. Navdušencem nad alpinističnim smučanjem pa so pomladi na voljo še nekatere zelo zahtevne alpinistične smeri, ki zahtevajo dobro poznavanje terena, snežne odeje in vremena. Več o naštetih turnih smukih si lahko preberete na povezavi.

Poleg turnega smučanja je Jezersko tudi primeren poligon za ledno plezanje in plezanje grap. Ob ugodnih razmerah sta najbolj oblegana slapova Vikijeva sveča in Sinji slap ter Teranova smer.

Park Jezersko nudi izposojo turno smučarske opreme in lavinskega trojčka. Tam ali pri nas na Šenkovi domačiji pa vam pomagamo pri izbiri primerne ture za vas.


Od leta 2022 smo člani združenja Cross Country Ski Holidays. Od leta 2023 smo poleg Nordic basic postali tudi del Ski touring ponudbe.
Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?