REZERVACIJA/BOOKING

Babica Mimi

Babica Šenkova Mimi se je 29.8.1923 rodila kot tretji otrok pri Kvančarju v Kvancih mami Berti (Makekovi) in očetu Jožu Skuberju (sinu Vaniškega Ferdinanda). Dve leti  se je šolala v Državni meščanski šoli »Kraljeviča Andreja« v Tržiču. Leta 1937 je šolo zaključila z odliko, a za nadaljnji dve leti ni bilo denarja. Istega leta je odšla služit na Štularjevo kmetijo, kjer je najprej pomagala pri administraciji v lesni trgovini, kasneje pa tudi v penzionu. Pri Štularju je preživela vojni čas in bila po vojni dve leti zaposlena na Krajevnem uradu kot administratorka. Nekaj let je vodila krajevno Mladinsko organizacijo.Leta 1947 se je poročila s šestnajst let starejšim Štularjevim Ludvikom. Oče Josip jima je prepustil Šenkovo kmetijo in jo s tem rešil nacionalizacije. Žal pa je od nekdaj mogoče Šenkove kmetije Ludviku in Mimi ostalo le 16 ha zemlje, s katero sta morala preživeti sebe in svojo družino. Z vztrajnostjo, dobro voljo in optimizmom sta prekrmarila mnoge težave povojnega obdobja. K njima so radi hodili tako domačini kot mnogi tuji gostje, tako na klepet kot tudi na pomoč pri vsakodnevnem delu. Žal je Ludvika bolezen vzela že leta 1987 in od takrat je Mimi skupaj s hčerko Brigito sama gospodarila na kmetiji, ki jo je leta 2010 prepustila v upravljanje vnukinji Poloni in njeni družini.

Mimi je bila do zadnjega dne znana kot izvrstna sogovornica. Kljub visoki starosti, ki jo je doživela, je bila vedno izjemno bistra in dobrega spomina. V zadnjem letu življenja je sodelovala pri nastajanju nove knjige o gospodarjenju na jezerskih kmetijah, ki jo piše znana zgodovinarka in etnologinja dr. Marija Makarovič. Pri njej se je izvedelo vse: kako pravilno speči potico in narediti žgance, kaj narediti, če so težave pri živalih, kako je bilo leta 1943, ko je divjala vojna, kdo je čigav sorodnik in kakšne so aktualne politične razmere. Ves čas je spremljala televizijske in radijske oddaje in zelo rada poklepetala z obiskovalci. Z obiskom jo je v v avgustu leta 2013, ko je praznovala 90 let, počastil tudi jezerski župan Jure Markič s sodelavko Jasno in v dveh urah so poklepetali o marsičem.

Naša babica Mimi nas je zapustila nenadno, saj je zaspala 15. februarja 2014, le nekaj ur po tem, ko je še z zanimanjem spremljala priprave na praznovanje 80-letnice sosedovega Franclna, dolgoletnega pastirja Šenkovih in Štularjevih ovc na Golem vrhu.

Spominjamo se je z veseljem in iz spominov nanjo črpamo moč za nadaljevanje njenega dolgoletnega dela na Šenkovi domačiji.Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?