REZERVACIJA/BOOKING

8 - dnevni pohodniški paket na Šenkovi domačiji - bolj zahtevni pohodi

8 dni / 7 noči, skalna brezpotja in najvišji vrhovi 

Jezersko, raj med gorami, okrog katerega se pnejo vrhovi Kamniško – Savinjskih Alp in Karavank, zadovolji še tako zahtevnega pohodnika. Tereni so primerni tako za pohodnike začetnike, kot tudi za izkušene gornike in alpiniste. Vsakdo, ki hribe nosi v srcu, bo pri nas našel nekaj zase. Jezersko ljubiteljem hribov in gora nudi izjemna doživetja v vseh letnih časih; pomlad nas preseneti v prelepih barvah cvetočih travnikov, poletje zadiši po posušenem senu, jeseni se dolina obarva v tisočerih odtenkih rjave, rdeče in rumene, pozimi pa v belem plašču zavita pokrajina vzbuja posebne občutke.

- Nad prepadnimi stenami, v strmih meliščih in na razglednih vrhovih začutite pravi smisel življenja.
- V objemu gorskih koč, ob skodeli dišečega čaja, vas prevzame občutek domačnosti. 
- Sončni vzhodi ali zahodi v gorah so posebno doživetje, ki jih ni mogoče kar tako pozabiti. 


1. dan: Šenkova domačija – Jezerski vrh – Pristovški Storžič – Jezerski vrh – Šenkova domačija 
Zgodnje popoldanski prihod na Šenkovo domačijo, kjer vas prijazno sprejmemo. Namestitev v sobo / apartma ali čas za postavljanje šotora. Za noge ogret, se že popoldne lahko odpravite na prvi pohod. Najbolj zagrizeni planinci, se kar peš odpravite iz Šenkove domačije mimo prostora za kampiranje do glavne ceste, kjer je odcep na staro cesto proti Jezerskemu vrhu. Vsi malo manj zagrizeni, pa se z avtom odpeljete do mejnega prehoda Jezerski vrh in od tam nadaljujete peš. Na pravo pot vas opozarjajo avstrijske markacije (v barvah avstrijske zastave). Za vzpon priporočamo krajšo in zahtevnejšo levo pot, ki se začne na območju gozdne ceste in nadaljuje prek travnika ter skalnega sedla, na severozahodno senčno pobočje. Tam nekaj previdnosti ob ozkem izpostavljenem prečenju ni odveč. Še nekaj klinov in jeklenic in že ste na grebenu. Vrh Pristovškega Storžiča krasi mogočen kovinski križ z napisom iz nekih drugih, preteklih časov. Na vrhu se razgled odpre čez Koroško in Kranjsko, prek Karavank, vse do Julijcev. Povratek je mogoč po isti poti ali po manj zahtevni poti naprej čez vrh, mimo Pasterkovega vrha in Skalarjeve planine na Jezerski vrh. Povratek z avtomobilom ali peš po stari poti z Jezerskega vrha, na Šenkovo domačijo, kjer že diši po sveže skuhani večerji. Nočitev. 

Peš od Šenkove domačije do je Jezerskega vrha
Dolžina poti: 1,8 km
Predviden čas hoje: 0,5 h 
Višinska razlika:  220 m 

Peš z Jezerskega vrha do Pristovškega Storžiča
Dolžina poti: 3,8 km
Predviden čas hoje: 1,5 h 
Višinska razlika:  550 

2. dan: Šenkova domačija - Velika baba – Šenkova domačija
Krepčilen zajtrk na Šenkovi domačiji. Peš se lahko odpravite kar od Šenkove domačije, mimo kmetij Jenk in Koprivnik ter po tematski poti mimo Anceljna, vse do parkirišča ali pa ta prvi del poti opravite z avtomobilom. Od parkirišča zagrizete levo v klanec po zahodnem pobočju Golega vrha.  Pot ves čas poteka v senci, kjer vam hladno zavetje daje gozd. Po približno uri hoda prispete na Jenkovo planino, tukaj se pot razcepi, vi nadaljujete po desni, prek s starimi macesni poraščenega grebena do Male Babe. Od tam naprej do Velike Babe nadaljujete po izpostavljenem grebenu (zelo zahtevna pot), kjer sledite naravnim prehodom, tam namreč ni nameščenih umetnih varoval. Še kratek spust in nato vzpon in že ste na vrhu Velike babe, ki je svoje ime dobila po značilni obliki. Če goro opazujemo od zahoda, namreč izgleda kot obraz z ruto. Celoten greben Babe leži na meji z Avstrijo, tako se vam razgled odpre na Koroško na eni strani ter ostenja Grintovcev in jezersko dolino na drugi. Po krajšem počitku pot nadaljujete naprej, do Jezerskega sedla, od koder se spustite do Kranjske koče na Ledinah, kjer si privoščite malico in čaj, nato pa prijetno utrujeni in polni vtisov sestopite nazaj do parkirišča in na Šenkovo domačijo. Po želji večerja na Šenkovi domačiji in nočitev. 

Peš od Šenkove domačije do parkirišča v dolini Ravenske kočne
Dolžina poti: 3,5 km
Predviden čas hoje: 45 min  
 Višinska razlika:  110 m 

Peš od parkirišča do Velike babe 
Dolžina poti: 4,7 km 
Predviden čas hoje: 3 h 30 min  
Višinska razlika:  1100 m 

Peš od velike babe prek Ledinskega vrha in Ledin do parkirišča
Dolžina poti: 5,6 km 
Predviden čas hoje: 3 h  
Višinska razlika:  1100 m (sestop) 
 
3. dan: Šenkova domačija – Češka koča – Kočna – Grintovec – Češka koča – Šenkova domačija
Privoščite si obilen kmečki zajtrk, saj je pred vami naporen dan. Odpravite se na enega bolj prepoznavnih pohodov na Jezerskem in v Kamniško – Savinjskih Alpah, mimo Češke koče, na Kočno in Grintovec. Do 120 let stare lepotice se lahko odpravite peš kar od Šenkove domačije, mimo kmetij Jenk in Koprivnik ter po tematski poti mimo Anceljna, vse do parkirišča ali pa ta prvi del poti opravite z avtomobilom. Do Češke koče vodijo številne poti, najbolj obljudena vas pelje v območju gozdne ceste do Štularjeve planine in naprej čez hudičeve klance, štengce, lojtrco in Mrzlo dolino do Češke koče. Nadaljujete prek melišč Spodnjih in Zgornjih Ravni in se pri razcepu držite desne poti, ki vas pripelje do vstopa v vzhodno steno Kočne. Po zavarovani poti se vzpnete do severnega grebena in naprej do razcepa za Dolško škrbino. Pot je mestoma izpostavljena, skala pa krušljiva, zato je čelada nepogrešljiv del opreme. Že ste na zelo slikovitem prehodu, skozi skalno razpoko, kjer se je potrebno plaziti. Še manjše melišče in že stojite na vrhu najbolj markantne gore daleč naokoli! Ves trud je bogato poplačan s prelepim razgledom. Po krajšem počitku se vrnete do Dolške škrbine, od koder se vzpnete na steno Grintovca in na vrh. Juhu!!! Odpočijete si, zajamete svež gorski zrak in uživate v teh neponovljivih trenutkih. Nato se po Frischaufovi poti spustite do Mlinarskega sedla in od tam prek melišč do Češke koče. Čas je za okušanje dobrot, ki jih pripravlja oskrbnica Carmen. Povratek od Češke koče do parkirišča in Šenkove domačije po že poznani poti. Po želji vam na Šenkovi domačiji pripravimo okusno večerjo. Morda si danes privoščite še razvajanje v savnah ali na masaži? 
 
Peš od Šenkove domačije do parkirišča v dolini Ravenske kočne
Dolžina poti: 3,5 km
Predviden čas hoje: 45 min  
 Višinska razlika:  110 m 

Peš od parkirišča do Češke koče
Dolžina poti: 3,3 km 
Predviden čas hoje: 1 h 45 min  
Višinska razlika:  530 m 

Peš od Češke koče do Kočne 
Dolžina poti: 2,8 km 
Predviden čas hoje: 3 h 30 min 
Višinska razlika:  1000 m 

Peš od Kočne do Grintovca
Dolžina poti: 1,7 km 
Predviden čas hoje: 1 h 45 min 
Višinska razlika: 230 m 

Peš od Grnitovca po Frischaufovi poti do Češke koče 
Dolžina poti: 3,4 km 
Predviden čas hoje: 2 h 30 min  
Višinska razlika: 1020 m (spust)
 
4. dan: Šenkova domačija  - center vasi – Stara cerkev – Šenkova domačija
Po treh dneh aktivnosti, si noge zaslužijo nekaj počitka. Umirjen zajtrk na Šenkovi domačiji. Dopoldne lahko preživite v senci starodavnih dreves na travniku pred hišo. Pri osebju povprašajte po dobri knjigi ali družabni igri in se prepustite ležernemu vzdušju. Popoldne pa si privoščite sprehod mimo Planšarskega jezera, »za krajem« do centra vasi, kjer so picerija, trgovina, hotel Planinka, farna cerkev svetega Ožbolta. Lahko se po kratkem klancu vzpnete tudi do Stare cerkve, od koder se vam odpre pogled na Grintovec in Kočno še iz druge perspektive, se dogovorite za degustacijo sira na kmetiji Karničar ali pa si privoščite pico in kavico z razgledom v piceriji Kočna. Vrnitev na Šenkovo domačijo po isti poti. Večerja po želji in nočitev. 
 
Peš od Šenkove domačije do središča Jezerskega 
Dolžina poti: 3,6 km
Predviden čas hoje: 45 min 
Višinska razlika: 70   m  
 
5. dan: Šenkova domačija – Kališče – Storžič - Šenkova domačija
Zajtrk. Po zajtrku se z avtomobilom odpeljete v smeri proti Preddvoru in Kranju. Ko prispete na Spodnje Jezersko, pred gostiščem Kanonir zavijete desno in se peljete naravnost v Dol, ko se pot razcepi v dve enakovredni cesti, sledite spodnji, ki vodi v Podstoržič. Avto pustite na manjšem parkirišču pred rampo in peš nadaljujete po cesti, sledite oznakam za Storžič in po gozdu prispete do Bašeljskega sedla. Od tam sledite znakom za Dom na Kališču, kjer si privoščite malico in topel čaj ter uživate v malce drugačnem razgledu, kot ste ga vajeni od preteklih dni. Nato se vrnete do Bašeljskega sedla in se po jugovzhodnem grebenu povzpnete na vrh. Storžič, ki je ime dobil po svoji izrazito stožčasti obliki na vrhu krasi lesen križ. Ob jasnem vremenu uživate v razgledu na Julijce, Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. V dolini pa se razprostirata Kranjsko polje in Ljubljanska kotlina. Sestopite lahko po isti poti ali po poti čez Škarjev rob do Javorniškega prevala. Od tu pot nadaljujete desno, nazaj v dolino Podstoržič, kjer se po cesti vrnete do avtomobila in na Šenkovo domačijo. Prestanek dneva namenjen počitku in nabiranju novih moči. Po želji večerja na Šenkovi domačiji, nočitev. 

Peš od Podstoržiča do Kališča

Dolžina poti: 9 km 
Predviden čas hoje: 2 h 15 min  
Višinska razlika:  810 m

Peš od Kališča do Storžiča
Dolžina poti: 2 km 
Predviden čas hoje: 1 h 30 min  
Višinska razlika:  600 m

Peš od Storžiča prek Javorniškega prevala v Podstoržič 
Dolžina poti: 9,7 km 
Predviden čas hoje: 3 h
Višinska razlika: 1410 m

6. dan: Šenkova domačija – ferata – Češka koča - (Vratca–) Šenkova domačija
Krepčilni zajtrk na Šenkovi domačiji. Ferrata vabi! Pred vami je eno najbolj atraktivnih doživetij. V kolikor nimate svoje varovalne opreme, vam na Šenkovi domačiji posodimo varovalni komplet za ferate. Peš se po že znani poti odpravite do parkirišča za v Češko kočo ali pa se do tam odpeljete z avtomobilom. Tokrat od parkirišča pot nadaljujete naravnost, mimo zapornice po makadamu do tovorne žičnice. Od tovorne žičnice nadaljujete naprej in sledite oznakam za Kranjsko kočo na Ledinah. Na razpotju se usmerite desno po melišču. Pot vas pripelje do vstopa v ferato. Pripravite opremo in se odpravite novim dogodivščinam naproti. V začetnem delu se pot strmo vzpenja, malo stopov zahteva veliko moči v rokah (ocena E). Pred kratkega previsa, prispemo na manj zahteven teren. Tam se prvi del poti konča. Tu se z leve priključi pot, ki omogoča umik iz ferate. Kmalu se pot nadaljuje ob jeklenici, sledi zahtevnejši detajl prek gladkega previsa (D+), za tem pa strmina počasi popušča. Še malo in že smo na izstopu. Po kratkem travniku se priključimo na pot malo pred Češko kočo! Za tiste, ki vas ferata še ni popolnoma utrudila,  pa priporočamo vzpon še na bližnji razglednik Vratca. Od Češke koče se vzpnete do razcepa nad Kampeljcom (največji balvan v okolici) ter nadaljujete desno prek melišča, do vstopa v žleb med Vratci in Zelenim kupom. Od tam le še hiter skok po krušljivem, z jeklenicami opremljenem žlebu in že ste na vrhu, od koder se vam odpre prelep razgled na Makekovo in Ravensko kočno. Povratek po isti poti do Češke koče, od koder se vrnete v dolino po že poznani poti. Po želji vam na Šenkovi domačiji pripravimo večerjo. Nočitev. 

Peš od Šenkove domačije do parkirišča v dolini Ravenske kočne
Dolžina poti: 3,5 km
Predviden čas hoje: 45 min  
Višinska razlika:  110 m 

Peš od parkirišča do Češke koče
Dolžina poti: 3,3 km 
Predviden čas hoje: 1 h 45 min  
Višinska razlika:  530 m 
 
Peš od Češke koče do Vratc
Dolžina poti: 0,9 km 
Predviden čas hoje: 45 min  
Višinska razlika:  260 m 
 
7. dan: Šenkova domačija – Ledine – Koroška Rinka – Kranjska Rinka – Ledine – Šenkova domačija
Zgoden zajtrk na Šenkovi domačiji. Spet se peš po že znani poti odpravite do parkirišča ali pa se do tam odpeljete z avtomobilom. Od parkirišča pot nadaljujete naravnost, mimo zapornice po makadamu do tovorne žičnice. Od tovorne žičnice nadaljujete naprej in sledite oznakam za Kranjsko kočo na Ledinah, ki vas pripelje do slovenske poti. Po klinih in jeklenicah se povzpnete po steni in skozi grapo do bolj položnega terena med rušjem in že ste pri Kranjski koči na Ledinah. Od tam pot nadaljujete po ne izpostavljenem terenu proti Jezerskemu sedlu, vmes občudujete ostanke edinega slovenskega ledenika (Ledenika pod Skuto). Odcepite se desno in pot po melišču vas vodi pod steno proti Koroški Rinki, nato sledite varovani poti vse do vrha (zelo zahtevna pot). Ko na vrhu adrenalin popusti, ostane samo še čisti užitek! Vendar pustolovščine še ni konec! Za nadaljevanje do Kranjske Rinke sledite poti nekaj deset metrov nižje in se vzpnite na sosednji vrh. Sestop nazaj po enaki poti.  Za najbolje pripravljene, pa se tura lahko nadaljuje prek Skute in Dolgega hrbta, s sestopom prek Mlinarskega sedla do Češke koče in od tam v dolino. Povratek na Šenkovo domačijo. Prijetno utrujeni si lahko privoščite 3 – hodno večerjo. Nočitev. 

Peš od Šenkove domačije do parkirišča v dolini Ravenske kočne
Dolžina poti: 3,5 km
Predviden čas hoje: 45 min  
Višinska razlika:  110 m

Peš od parkirišča v dolini Ravenske kočne do Koče na Ledinah (Slovenska pot)
Dolžina poti: 2, 8 km 
Predviden čas hoje: 2 h 
Višinska razlika: 700 m

Peš od Koče na Ledinah do Rink 
Dolžina poti: 2, 7 km 
Predviden čas hoje: 3 h 
Višinska razlika: 750 m 

8. dan: Šenkova domačija -  Veliki vrh – odhod domov 
Še zadnji zajtrk na Šenkovi domačiji. Pomahamo si v slovo in si obljubimo, da se drugo leto spet vidimo, potem pa se z avtom odpeljete do centra vasi, kjer na parkirišču ob občini parkirate avto. Po pločniku se usmerite naprej, prot šoli. Še pred šolo, zavijete levo, preko mostu in pot nadaljujete po asfaltni cesti, ki kasneje preide v makadam. Makadamska cesta vijuga okrog nekdanjega smučišča in nas po dobrih dveh kilometrih pripelje do označenega odcepa za Veliki vrh. Zavijete levo na markirano stezo, ki vas zložno privede do Mlinarjevega sedla, od tu pa se zagrize v strmine Velikega vrha: po strmem gozdu nadaljujete na greben in med rušjem do vrha. Spet vas presenetijo novi pogledi in hribi, ki jih občudujete in ste jih obiskali ta teden, zasijejo v novi perspektivi. Povratek nazaj po isti poti. Nasvidenje Jezersko! 

Peš od centra Jezerskega do Velikega vrha
Dolžina poti: 5 km
Predviden čas hoje: 2 h  
Višinska razlika:  840 m 


CENA NA OSEBO V DVOPOSTELJNI SOBI: od 390 EUR


Cena vključuje: 
- 7x nočitev v standardni 2 posteljni sobi 
- 7x domač zajtrk
- paket dobrodošlice
- Brezplačno parkirišče
- Brezplačen wi –fi 
- Knjižico Jezerska planinska pot 
- Zemljevid Kamniško – Savinjskih Alp 

Doplačila: 
- 4 – hodna večerja (tradicionalne jedi) : 30 € / osebo 
- Turistična taksa 2 € / osebo / dan

Popusti: 
- Otroci od 7 – 12 let: 30 % 
- Otroci 2 – 6 let: 50 % 
- Najem savne: 10 % 
- Najem gorskega kolesa: 10 % 
 
Ponudba je informativne narave.  V skladu z interesom, vam uredimo ponudbe za druge termine in vrste nastanitve. Za vse informacije smo na voljo na tel: +386 41 467 008 ali e – mail: info@senkovadomacija.si 

Informacije o dolžini poti, predvidenem času hoje in višinski razliki veljajo samo v eno smer (navzgor). Edina izjema je 1. dan, ko se dane informacije navezujejo na celotno krožno pot. 

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?