REZERVACIJA/BOOKING

Certifikat ARK kmetija

1. December 2016

Med prvimi v Sloveniji smo prejeli certifikat ARK kmetije.

Marsikdo se ne zaveda, da se biotska pestrost živalskih genskih virov ne zmanjšuje samo na račun izumiranja živalskih vrst, temveč se v znatnem obsegu zmanjšuje tudi na račun izumiranja samih pasem. Tudi v Sloveniji ima med vsemi slovenskimi avtohtonimi pasmami rejnih živali sedem pasem kritično (najvišjo) stopnjo ogroženosti (lipicanski konj, posavski konj, slovenski hladnokrvni konj, bovška ovca, istrska pramenka, belokranjska pramenka, drežniška koza), tri pasme so ogrožene (cikasto govedo, krškopoljski prašič, štajerska kokoš), ena pasma pa je ocenjena kot ranljiva (jezersko-solčavska ovca).

Dolgoročno je ohranjanje slovenskih avtohtonih pasem mogoče le vzporedno z njihovo trajnostno rabo. Javna služba nalog genske banke v živinoreji na Oddelku za zootehniko (BF,UL) kot enega izmed načinov ohranjanja in spodbujanja reje slovenskih avtohtonih pasem, podeljuje statusa 'Ark kmetija' in 'Ark središče'. Ark-kmetija je namenjena združevanju dejavnosti kmetovanja in ohranjanja slovenskih avtohtonih pasem domačih živali. Ark-središče je namenjeno reji slovenskih avtohtonih pasem domačih živali, prvenstveno za namene izobraževanja in ozaveščanja javnosti.

Osnovne mednarodne smernice za oblikovanje mreže Ark so nastale kot rezultat projekta ELBARN, ki je bil financiran s strani Evropske komisije. "Ark" je mednarodno uveljavljen izraz, ki se v povezavi s kmetijstvom nanaša na rejo avtohtonih pasem domačih živali. Vsak obiskovalec, ki pride na kmetijo vključeno v mrežo Ark tako ve, da gre za rejo ogroženih avtohtonih pasem, pod podobnimi pogoji, kot so le-ti v veljavi v drugih državah.
Izraz "ark" (v prevodu barka, skrinja) sporoča, da spodbujanje reje avtohtonih pasem v lokalnem okolju preprečuje izumiranje pasem – torej Ark-kmetije in Ark-središča delujejo kot rešilne barke in sočasno predstavljajo zbirko – skrinjo dragocenih genskih virov.

V Sloveniji imamo kar nekaj kmetij, ki skrbijo za ohranjanje slovenskih avtohtonih pasem. Med prvimi kmetijami, ki so se vključile v slovensko mrežo Ark je tudi naša, Šenkova domačija, ki je postala Ark-kmetija.Na kmetiji redimo jetersko-solčavske ovce, krave cike in krškopoljske prašiče. Pomladi pa bomo tem živalim dodali še štajersko kokoš.

Povzeto po članku Ark-kmetije in Ark-središča, avtorjev projekta: dr. Gasan Osojnik, Petra Rant, dr. Metka Žan Lotrič, mag. Danijela Bojkovski, doc. dr. Mojca Simčič
Javna služba nalog genske banke v živinoreji, Oddelek za zootehniko, Biotehniška Fakulteta, Univerza v Ljubljani, Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana, www.ark.si, ark@bf.uni-lj.si


< Nazaj

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?