REZERVACIJA/BOOKING

Jezerska štorija

1. Julij 2019

Vabljeni na Jezersko poletno dogajanje.

JEZERSKA ŠTORIJA 2019

JEZERSKO POLETNO DOGAJANJE

Etnografsko obarvano dvomesečno poletno dogajanje na Zgornjem Jezerskem, oblikovano v preteklih letih, nadaljujemo tudi v poletju 2019. 

Gre za našo identiteto, ki smo jo ohranili in jo želimo deliti naprej. Pripravili smo preplet dogodkov, ki pomenijo pomembno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Dogodki so zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači naša zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika. Ime Jezerska štorija izhaja iz knjige Andreja Karničarja "Jezerske štorije”, ki je ohranila zgodbe, legende in spomine na dogodke iz vsakdanjega življenja, ki so se dolgo časa prenašali le v ustnem izročilu. Vabljeni na Jezersko poletno dogajanje, na Jezersko štorijo!

INFORMACIJE:

Vsi dogodki v okviru Jezerske štorije so brezplačni, veseli pa bomo vaših prostovoljnih prispevkov. 

Prosimo, da se na dogodke predhodno prijavite na mail: tic@jezersko.si ali na gsm: 051 219 282.

TEDENSKI DOGODKI (1. 7. - 31. 8. 2019)

vsak TOREK OB 10:00; zbor pri TIC-u, Zgornje Jezersko 57

Voden ogled po jezerskih naravnih in kulturnih znamenitostih

Sprehodimo se skupaj po slikoviti Jezerski dolini, spoznajmo kraj in njegove zanimivosti.

Pot nas najprej vodi ob potoku Jezernica, mimo izvira zdravilne mineralne vode katero seveda poskusimo, tako kot nekoč, kar z dlani. Od tu že vidimo cerkev Sv. Andreja, ki stoji prav na posebni lokaciji in mimo nje se odpravimo proti pet stoletij stari Šenkovi domačiji, kjer se ukvarjajo s sonaravnim kmečkim turizmom. Sosednja stavba, katero obiščemo, pa je že etnografski muzej Jenkova kasarna, za zidovi mogočne zgradbe iz 16. stoletja. Naredimo daljšo panoramsko pentljo ter se mimo Planšarskega jezera odpravimo nazaj proti vaškemu jedru.

Izlet z veseljem prilagodimo vašim željam in skupaj lahko obiščemo tudi druge znamenitosti jezerske doline.




vsak ČETRTEK ob 16.00 na Šenkovi domačiji, Zgornje Jezersko 140

Prikaz predelave volne na Šenkovi domačiji

Volna avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc je zelo kvalitetna in primerna za predelavo v najrazličnejše izdelke. V zimskem času so se na kmetijah vrteli kolovrati in plesale pletilke. Izpod spretnih prstov gospodinj so nastajali razni izdelki; od nogavic in jopic, preko odej do drobnih okrasnih predmetov. Na Šenkovi domačiji vam bomo prikazali delček skoraj izgubljene in pozabljene tradicije, s katero se boste ob pomoči domačih mojstrov, lahko preizkusili tudi vi.



ob PETKIH ob 20.00 na Jenkovi kmetiji (
19.7., 26.7., 9.8., 16.8.), Zgornje Jezersko 141

Igra Jezerska Štorija v Jenkovi kasarni

V prostorih 500 let stare Jenkove kasarne, ki je sicer urejena kot muzej, si boste ogledali 3 štorije iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti. Igralci, ki so člani domače amaterske igralske zasedbe, se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, furmane in ostale osebe iz naše zgodovine, ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici. Štorje je zbral in zapisal Andrej Karničar v knjigi Jezerske štorije.



vsaka SOBOTA ob 17.00 ob Planšarskem jezeru, Zgornje Jezersko 125a

Kuhanje masunjeka na odprtem ognju

V hiški ob Planšarskem jezeru vam bomo pokazali, kako so si pastirji na planinah včasih pripravljali jed iz smetane in ajdove moke - masunjek. Z veseljem bomo kuhovnico prepustili tudi vašim rokam, da bomo s še večjim spoštovanjem in užitkom na koncu masunjek tudi pojedli.




POSAMIČNI DOGODKI



SOBOTA, 13. JULIJ OB 21.00 URI 

FILMSKI VEČER; DOLINA MIRU (F. ŠTIGLIC)



Ob 100-letnici rojstva Franca Štiglica, bo v Županovem kotu ‚kino pod zvezdami‘, s projekcijo njegovega filma Dolina miru, v organizaciji Mestne knjižnice Kranj, KUD Jezersko, ter občine Jezersko.




NEDELJA, 4. AVGUST OB 20.00 URI  

OTVORITEV RAZSTAVE ‚UJETI RAVNOVESJE: GRINTOVČEV STEBER‘

(Medgeneracijski center Jezersko, KUD in akademska kiparka K. Žvokelj)


OVČARSKI BAL, najstarejša slovenska etnografska prireditev,

Ob Planšarskem jezeru, Zgornje Jezersko 125a

Nedelja, 11.8.2019

Gostišče ob jezeru in Turistično društvo Jezersko že tradicionalno vsako drugo nedeljo v avgustu prirejata najstarejšo slovensko etnografsko prireditev Ovčarski bal, ki bo letos že 60. po vrsti. Prikazali bomo stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino, ter dela, povezana s predelavo ovčje volne: od ročnega striženja, predenja in cvirnanja do pletenja oziroma štrikanja nogavic.

Brbončice boste razvajali z domačimi jedmi,pripravljenimi na tradicionalen način, na odprtem ognjišču: masunjek s kislim mlekom, ter ajdovi žganci z zeljem so bile jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. Sveže ocvrti flancati pa še danes ponazarjajo praznični značaj dogodka.





< Nazaj

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?