REZERVACIJA/BOOKING

Knjiga Šenkova domačija

5. April 2022

Naših 500 let v sliki in besedi



Veliko ljudi bi si želelo preveriti, kako se je živelo 100, 500 ali celo 1000 let nazaj. Ko bi le lahko sedli v časovni stroj inj ga zavrteli nazaj, da bi videli, kaj se je v naši hiši, v naši vasi ali pa čisto nekje drugje na svetu dogajalo v preteklosti. Podobno smo se spraševali tudi mi, ko smo se lotevali obnove naše stare hiše. Zanjo smo vedeli le to, da je zelo posebna, zelo stara, da ima vsaj 500 let, lahko tudi več in da jo moramo spoštljivo ohraniti in obnoviti. Ali si sploh lahko predstavljamo, koliko je 500 let in kaj vse se je zgodilo v tako dolgi dobi in kaj se je dogajalo pred 500 leti? To je čas srednjega veka, čas Krištofa Kolumba in odkritja Amerike, čas Primoža Trubarja in prve pisane slovenske besede. In tudi čas naselitve jezerske doline po odteku velikega jezera in po potresih, ki so pretresali našo deželo in ji na koncu dali današnji videz.
O Šenkovi domačiji in njeni stari hiši je pisalo že veliko eminentnih zgodovinarjev, vendar so vsi le ugibali, koliko je v resnici stara, kdo so bili njeni lastniki, pa nismo vedeli do letos.  V zadnjih šestih letih je naša stara hiša dobila novo podobo in tudi pisno potrjeno zgodovino, opredeljeno z datumi in dokumenti, ki jih je po dolgotrajnem iskanju in preučevanju arhivov, uspela zbrati zgodovinarka Polona Zalokar. Polona je bila moja sošolka v Preddvoru, saj izhaja iz znane Roblekove družine iz Bašlja, kasneje pa sva štiri leta tudi skupaj obiskovali kranjsko Gimnazijo. Ravno na enem izmed srečanj sošolcev, sva s Polono spregovorili tudi nekaj besed o njenem in mojem delu. Povedala mi je, da dela kot samostojna zgodovinarka in da je ravno zaključila z enim izmed projektov. Pa sem jo nagovorila, da malo pobrska v arhivih za mojimi predniki. To malo brskanje je preraslo v obsežno raziskavo, ki jo je Polona izvajala kar nekaj let in s pomočjo dokumentov sestavila kar nekaj jezerskih rodovnikov ter postavila vrstni red lastnikov Šenkove domačije od leta 1524 dalje. Ker se je nabralo ogromno materiala, smo se skupaj z Gorenjskim muzejem in Zavodom za varstvo kulturne dediščine odločili, da vse skupaj izdamo v knjigi in tako je nastala monografija s pomenljivim naslovom Šenkova domačija na Jezerskem 500 let.
V knjigi, ki na več kot 200 straneh odstira delček zgodovine jezerske doline, lahko marsikdo najde katerega od svojih prednikov in se spozna z življenjem na Jezerskem v zadnjih 500 letih. Delo je tako zanimivo tudi s širšega vidika, saj gre za prvo dokumentirano zgodovino našega kraja, ki zelo nazorno oriše življenje in delo naših prednikov. Svoj doprinos h knjigi je dodala tudi konservatorka Saša Roškar, ki je s svojim delom ovrgla marsikatero tezo svojih predhodnikov in s pomočjo dendrokronoloških raziskav in odstranjenega ometa na hiši določila tudi faze izgradnje Šenkove hiše, ki je današnjo obliko dobila v 4-ih gradbenih fazah, od katerih je bila zadnja verjetno dodana konec 18. ali v začetku 19. stoletja. 
Knjigo smo v dvorani Korotan predstavili v sredo, 3. novembra in tako simbolično počastili 500 let naše domačije. Sodelovali smo vsi vpleteni deležniki; tako obe avtorici, kot midva z Drejcem,  pogovor, ki je nudil zanimiv vpogled v zgodovino kraja in življenja na Jezerskem, pa je moderirala Tatjana Dolžan Eržen u Gorenjskega muzeja. Verjamem, da se marsikdo predstavitve knjige tudi zaradi zapletene zdravstvene situacije ni uspel ali mogel udeležiti. Zato upam, da sem vam s člankom uspela zbuditi delček zanimanja za našo zgodovino in boste z veseljem posegli po knjigi, ki jo lahko kupite pri nas ali v TIC-u ter si jo izposodite tudi v jezerski knjižnici. 
Izdajo knjige smo sofinancirali Šenkova domačija, Gorenjski muzej in Občina Jezersko in na tem mestu se obema najlepše zahvaljujem za pomoč in sodelovanje. Vsem Jezerjankam in Jezerjanom ter tudi drugim bralcem pa želim obilo radovednosti in upam, da vam bo knjiga polepšala praznične dni, ki so pred nami in vas obogatila z delčkom zgodovine, ki smo ga skupaj odstrli za vse nas. 




< Nazaj

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?