REZERVACIJA/BOOKING

Podukrep 4.3 »Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva«; operacija »Ureditev gozdne infrastukture«NAZIV AKTIVNOSTI


Za gradnjo gozdne ceste Štularjeva planina je upravičenec prejel sredstva iz  naslova operacije »Ureditev gozdne infrastrukture«,  podukrepa 4.3. »Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva« iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije 2014–2020.

POVZETEK


Polona Virnik Karničar je kot lastnica Šenkove domačije pridobila finančno pomoč iz naslova podukrepa 4.3 »Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva«.  S podprto investicijo smo odprli 65 ha gozdov, ter v njih omogočili gospodarjenje z gozdom. V tem območju se bo lahko izvedla sečnja in spravilo tudi delno poškodovanih dreves iz vetroloma, ki je prizadel Slovenijo leta 2017.


GLAVNE DEJAVNOSTI

Gozdna cesta ter kasnejša izgradnja sistema vlak omogoča varno sečnjo in spravilo lesa. Povezava področij gorskih kmetij z urbanim delom, omogoča razvoj kmetij v smeri intenzivnejše predelave in turizma.


CILJI

S sredstvi pridobljenimi na tem javnem razpisu bodo doseženi naslednji cilji:
-    Trajnostno gospodarjenje z gozdovi.
-    Večja varnost pri delu v gozdu.
-    Povečanje odprtosti gozdov.


REZULTATI

Gozdna cesta Štularjeva planina je odprla obmocje 65 ha gozdov med gozdno cesto Anclovo (oz. vlako po kateri poteka kolesarska pot) in grebenom, ki poteka med Špegovcem in Visokim vrhom. Meja odpiranja poteka od spodnje posteje tovorne žcnice (za Ceško koco) na 1060 m n. v. proti zahodu do cca. 1410 m n. v. na grebenu med Špegovcem in Visokim vrhom, nato se nadaljuje po grebenu do Visokega vrha, kjer se severno od vlake v ods. 478 spusti prosti pecinam v ods. 47C in 48E in nato južno od njih proti vlaki (kolesarski stezi) ter po njen in nato po cesti do zacetka trase. Tako skoraj v celoti odpira ods. 48B in 48D ter delno ods. 47B, 48A in 48C in je namenjena tudi revitalizaciji Štularjeve planine.

Novozgrajena gozdna cesta zelo zmanjša spravilno razdaljo iz prejšnjih 1100 mestrov na sedanjih 200 metrov. Zaradi tega so se zelo zmanjšaci spravilni stroški, spravilo lesa pa je bistveno bolj varno, kot je bilo prej. Prejšnja vlaka je bil zelo strma in nevarna, sedaj vecino lesa lahko spravimo direktno s ceste. Najpomembnejši ekonomski ucinek zgrajene nove gozdne ceste v Štularjevo planino je cenejše, hitrejše in varnejše spravilo lesa.

Poleg tega se bo z izgradnjo gozdne ceste začela revitalizacija Štularjeve planine, zadnje še delujoče planine an jezerskem, ki je s svojim delovanjem prenehala po nacionalizaciji po drugi svetovni vojni. Na planini se bo uredila planinska paša živali slovenskih avtohronih paem; krave cike in ovce jezersko-solčavske pasme. V prihodnosti želimo planino povečati in urediti planšarijo s ponudbo domače hrane in pijače.

Obiščite nas

Copyright 2024, Izdelava MMstudio
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?